top of page

Topics | Vissen

Contact

Vissen

Scandinavië kent ontelbare heldere meren en stromen en vaak heb je de prachtige omgeving helemaal voor jezelf om te vissen. Tussen de bossen, bergen en grote natuurreservaten is er een overvloed aan mooie visspots in de frisse buitenlucht. Het hoogseizoen om te vissen valt hier tussen mei en september. Alle soorten zoetwatervis zijn te eten maar sommige vissen zijn lekkerder dan anderen.  

Zweden
In Zweden kun je vissen op 36 soorten, met name op snoek en baars wordt hier vaak gevist.
Snoek is een roofdier en is veelal te vinden in heldere wateren tussen het riet in de buurt van de oever. Het is een vis die zich graag verstopt en eet andere vissen om te overleven, zelfs kleinere exemplaren van zijn eigen soort. Snoek is te herkennen aan de uitstekende onderkaak, tanden en een torpedo achtig lichaam. Helaas smaakt snoek niet zo lekker. Vaak is het binnenhalen van een snoek een mooi en lang spel waarbij je niet te snel moet willen zijn. Met name grote exemplaren kun je het beste eerst goed uitputten voor deze binnen te halen, anders is er een kans dat ze zich loswrikken of de lijn doorbijten.
De baars is, net als de snoek, een kannibalistische vissoort die daarnaast ook andere vissen eet. Het is een vis die helder water nodig heeft bij de jacht omdat het gebruik maakt van zijn zicht. De baars legt geen lange afstanden af en bevind zich dan ook vaak in kleinere stukken van een meer. Het is een erg smakelijke vis die herkenbaar is aan een vrij hoog lichaam met twee stekelige rugvinnen met daarop enkele zwarte dwarsbalken.

Noorwegen 

Tijdens een kanotocht in Noorwegen kun je vissen op o.a. forel, zalmforel, baars en snoek.

Forel is te vinden bij de stroming van een rivier en zwemt vaak tegen de stroming in, vaak op de iets rustigere stukken zoals bij het begin of einde van een rivier. Vliegvissen is een veelgebruikte methode om op forel te vissen aan de rivier maar blinkertjes, nepvisjes en wormen werken ook uitstekend.  
Zalmforel (in het Noors ‘Laks’) is wellicht het mooiste dat je kunt vangen in dit gebied. Het heeft een prachtige roze kleur en smaakt erg goed. Laks staat op het menu van meerdere restaurants uit de regio. Zalmforel bevindt zich zowel in de kleinere en grotere stukken meer. Grote exemplaren zijn sterk en bijten een dunne vislijn makkelijk door; ben dus geduldig bij het binnenhalen. 

‘De voorbereiding, het meenemen van je spullen, het relaxte gevoel als je aan het vissen bent en de vangst: het is dat totaalplaatje waar het mij om gaat.’ - Koen

Aas

Ideaal om mee te vissen in zowel Zweden als Noorwegen zijn blinkertjes en kleine nepvisjes. Neem eventueel ook kleine loodjes mee om zo’n 10 tot 30 cm onder het wateroppervlak te kunnen vissen. Heb je na ongeveer 30 pogingen geen beet? Vervang dan het aas of de plek waar je aan het vissen bent.

Visvergunning

Zweden | Blöm-fox
Een visvergunning voor Blöm-fox is te krijgen bij de start van de reis. De prijs is afhankelijk van het aantal dagen dat je wilt vissen in het gebied. Een vergunning kost ongeveer 7 euro voor een dag en 30 euro voor een hele week. Betalen met kaart is mogelijk. 


Zweden | Gla Forest

Bij de start van de reis kun je een visvergunning afsluiten voor de tour. De prijs is afhankelijk van het aantal dagen dat je wilt vissen en op welke meren je wilt gaan vissen. Prijzen voor vergunningen variëren tussen de 15 euro voor een dagkaart tot 50 euro voor een week. Betalen met kaart is mogelijk.


Noorwegen | Ister-solen
Een visvergunning is simpel in Noorwegen te regelen voor het vertrek van je kanotocht. Er zijn 3 meren waarop je kunt peddelen en voor 2 van die meren kun je een vergunning afsluiten. Betalen met pin of creditcard is mogelijk. De prijs is afhankelijk van het meer waarop je wilt vissen en hoeveel dagen je de vergunning wilt gebruiken. Prijzen variëren tussen de 120 NOK voor een dag (15 euro) tot 360 NOK voor een week (ongeveer 40 euro).

K-JAK bereidt je voor op een meerdaagse kanotrektocht zonder gids. Je krijgt van ons een uitgebreidde paklijst en advies. 
Scandinavië kent nog echte ongerepte natuur. Het leefgebied van vele diersoorten zoals vossen, elanden, rendieren en zelfs wolven en beren.
bottom of page