Topics | Wildlife
Contact
Wildlife, in goed gezelschap
Scandinavië kent nog echte ongerepte natuur. Het leefgebied van vele diersoorten zoals vossen, elanden, rendieren en zelfs wolven en beren. In Noorwegen en Zweden hebben zij alle ruimte om rond te trekken.
Roofdieren
De omgeving is het leefgebied van roofdieren zoals de bruine beer, de lynx en de wolf. Ze verschuilen zich meestal diep in de bossen. Geen van de roofdieren hier ziet de mens als prooi. Hoogstwaarschijnlijk zal je geen roofdieren zien, ze blijven zo ver mogelijk van mensen uit de buurt en ruiken ons al op enkele kilometers afstand. Wat doe je als je toch een roofdier ziet? Laat rustig weten dat je er bent door te praten en verlaat kalm de plek waar je bent.
Eland
De eland: we spotten hem graag, maar hij laat zichzelf niet snel zien. Deze grootste uit de familie hertachtigen heeft een opmerkelijke snuit en lange poten. Het gewei van een mannetje kan twee meter spanwijdte ontwikkelen. Je grootste kans een eland te zien is vroeg in de ochtend, aan de waterkant.
Rendier
In Noorwegen kan het best zijn dat je meer rendieren dan mensen tegenkomt. In onze kanogebieden in Zweden komen ze niet voor. Het rendier is een sociaal dier dat veel in kuddes rondtrekt. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een gewei, maar die van mannetjes is iets groter. Een volwassen rendier weegt 100 tot 300 kilo, hij is ruim een meter hoog en wordt ongeveer 10 jaar oud. Ze eten korstmos, zelfs onder de sneeuw weten ze dat te vinden. Zie je verkleuringen op de stam van naaldbomen? Dat komt doordat rendieren korstmos van de onderste kant van bomen eten. Daardoor krijgen bomen daar een lichtere kleur. De grootste vijand van rendieren is de wolf.
‘We zaten aan de noodles toen er opeens vier rendieren op zo’n 10 meter afstand stonden. Juist wanneer we het niet verwachtten.’ - Rauric
Adder
Voelt het alsof je door een wesp gestoken bent? Het zou ook een adder (Viper Berus) kunnen zijn, de enige giftige slang van noordelijk Europa. Zijn steek is giftig, maar niet fataal. Hij wordt gemiddeld 30-75 cm lang en varieert in kleur van olijfgrijs tot roodachtig bruin, met een zigzagpatroon in een donkere tint. Hij leeft vooral op heidevelden, in open gebieden en in de bergen. Adders laten zich het meest zien op warme zonnige dagen, tussen het riet en bij donkere holletjes.
Vos
Hij is prachtig om in het wild te zien: de vos. De meeste kans om dit beestje aan te treffen heb je in Zweden. Overdag schuilt hij in een hol of struik, maar in de schemering en nacht komt hij tot leven. Vossen passen hun dieet aan hun omgeving aan. In het kanogebied betekent dit dat ze eekhoorns, muizen, kikkers en plantaardig voedsel eten. En daar kunnen ze aardig groot van worden: 90 centimeter lang, met een gemiddeld gewicht van 8 kilo.
Bever
Drukke baasjes zijn het, de bevers. Ze zwemmen, verzamelen eten en bouwen dammen en burchten. Dat doen ze vooral in de avonduren en als je geluk hebt kun je er getuige van zijn. Zeker in de merengebieden, want dit is vanwege het voedsel, vele water en de leefruimte een ideale omgeving voor ze.
Buizerd
De buizerd, een roofvogel, kun je meestal hoog in de lucht spotten, wanneer hij rondjes vliegt. Daarbij maken buizerds gebruik van opstijgende lucht, zodat ze hun vleugels stokstijf kunnen houden. Deze roofvogel is vrij zeldzaam in Europa, maar kun je met name in de Zweedse merengebieden veel spotten.
Lengte: 40-58 cm
Spanwijdte: 1,1 -1,4 meter