top of page

K-JAK Stories | Rauric

Contact

'Je hebt alleen de kano, je rugzak en elkaar’

Samen met een goede vriend boekte Rauric een kanoreis bij K-Jak. De bestemming: Noorwegen. De ervaring: onvergetelijk. Toen hij oog in oog stond met vier rendieren wist hij het al: ‘Ik kom terug’.

Goed voorbereid
‘Samen met Jack, een goede vriend en collega, boekte ik de kanoreis. We waren laat met inschrijven, er was alleen nog plek op de reis naar Noorwegen. Maar we hoorden dat je die behoorlijk uitdagend kunt maken als je dat wilt en dat maakte het nog leuker voor ons. We houden wel van een fysieke uitdaging. We kregen van K-Jak een goede paklijst, maar we vonden het daarnaast ook leuk om zelf na te denken over wat we mee wilden nemen. Een verrekijker bijvoorbeeld, en een ketting om een pannetje boven het vuur te kunnen hangen. En een hakbijltje: je mag in het gebied niets omhakken, maar soms zijn de takken of boomstammetjes die je sprokkelt te groot voor het vuur en te dik om met je handen te breken. Dan is het handig als je dat fijn kunt maken. We hebben ter voorbereiding ook survivalfilmpjes bekeken. We hadden trouwens een slaapzak bij ons die tot -10 graden kon, maar de comforttemperatuur was +5. Overdag kon het 15 graden zijn, maar ‘s nachts was het koud en lagen we soms te rillen. Dat is een les voor de volgende keer, dan gaat er een betere slaapzak mee. Het leuke van de kanotocht is dat je allemaal verspreid door het gebied vertrekt. Je kunt elkaar dagen niet zien. Kom je wel anderen tegen, dan kun je een praatje maken. Wij kwamen na een paar dagen een groep Belgen tegen en zijn een biertje blijven drinken, daarna gingen we weer door.’

Al de onverwachte dingen die je meemaakt doen de verwachtingen die je had teniet. Dat is het allermooiste aan deze kanoreis.   

Overgeleverd aan de natuur
‘Het mooie vind ik dat het zo anders is dan je van tevoren verwacht, ook omdat het klimaat zo om kan slaan. We hebben schitterende dagen gehad met veel zon en ik was flink verkleurd. Maar we zaten ook een keer net op het water toen de wolken openbraken en we weer snel aan land moesten. Op een gegeven moment maakten we een noodpakketje met een dekzeil dat we hadden meegenomen. Als het dan hard begon te regenen trokken we de kano op zijn zij, spanden het zeil erover en gingen daaronder liggen. We hebben één keer vast gezeten omdat het te hard waaide, toen hebben we onze tent en het kampvuur strategisch achter een grote rotspartij geplaatst Jack en ik hebben ook een berg beklommen. Van tevoren vertelden ze ons waar we de kano het beste konden leggen om de hike te beginnen, maar we deden het anders. Met als gevolg dat we door rivieren moesten en met touwen de rugzakken het water over moesten krijgen. Op een van onze laatste dagen zaten we aan de noodles toen er opeens vier rendieren op zo’n 10 meter afstand stonden. Juist wanneer we het niet meer verwachtten waren ze er. Ja, het was erg mooi. En rustig: acht dagen geen telefoon, geen auto’s, geen vliegtuigen. Op een gegeven moment zeiden we ‘vertel eens een verhaal, het hoeft niet waar te zijn.’ Gewoon voor entertainment. Of we nog vrienden zijn? Ja hoor. Er is één irritatiemomentje geweest toen onze tentstok brak. Maar ook dat is een verhaal geworden waar we om kunnen lachen. Ruzie maken om een tentstok kan best lekker zijn.’

'Noodles op de top van een Noorse berg'
'Na 2 à 3 dagen zit je lekker in dat ritme'
K-JAK bereidt je voor op een meerdaagse kanotrektocht zonder gids. Je krijgt van ons een uitgebreidde paklijst en advies. 
Scandinavië kent nog echte ongerepte natuur. Het leefgebied van vele diersoorten zoals vossen, elanden, rendieren en zelfs wolven en beren.
bottom of page