top of page

K-JAK Stories | Virginie

Contact

‘Vanaf seconde één onder de indruk’

Voordat Virginie met K-Jak mee naar Zweden ging, deed ze nog niet aan avontuurlijke vakanties. Nu wil ze niet anders meer. Ze is na Zweden ook mee geweest naar Noorwegen en dacht erover zelfs haar huwelijksreis op het water in Scandinavië te vieren. Dat is het uiteindelijk niet geworden, maar dat ze nog eens met K-Jak into the wild gaat staat vast.  

Water happen en vuurtje stoken 
“We zochten naar een avontuurlijke vakantie, maar wisten niet zo goed wat. We vroegen ons af of er ook kajakraces bestonden en zo ontdekten we dus K-Jak. Mijn vriend en ik vonden het spannend om ons in te schrijven, omdat we nog nooit zoiets hadden gedaan. Maar het leek ons erg gaaf, en met onze vragen, bijvoorbeeld over hoeveel bagage we konden meenemen of welke tent het beste zou zijn, werden we direct geholpen. Toen we in Zweden aankwamen was ik vanaf seconde één onder de indruk van de natuur. De eerste foto die ik maakte, een 360° foto, is nog steeds mijn lievelingsfoto. Het strand waarvan we met de kano vertrokken staat erop en de steiger die daar ligt ook. Of dat de mooiste plek was? Goh, je komt echt op zoveel mooie plaatsen, allemaal plekken waar je alleen bent in de pure natuur. Ik kan me nog een eilandje herinneren dat midden in een meer lag. Vanaf daar zagen we alleen nog maar water, zover als we konden kijken. Tijdens de hele trip zijn we maar een paar andere mensen tegengekomen. Eigenlijk alleen in het noodlottige geval van een storm. We wilden toen het meer af, onze kano begon ook flink water te happen. We gingen een eilandje op en kropen onder een gigantische steen om te schuilen. We voelden ons best zielig, maar zagen ineens iemand voorbijlopen. Toen bleek dat er nog wat meer mensen op het eiland waren en zij een kampvuur hadden gebouwd. Daar hebben we onszelf aan opgewarmd. Zo’n moment verbroedert, omdat iedereen in diezelfde storm zit en overgeleverd is aan de elementen. We hebben er gitaar gespeeld en samen wat gedronken. Met die avonturiers hebben trouwens nog steeds contact, je maakt op zulke moment vriendschappen voor het leven.”

‘Toen het weer omsloeg was ik even bang dat onze kano dat ook ging doen. Maar in die storm hebben we goede vrienden gemaakt, zulke situaties verbroederen echt.’

Puur natuur
“De landtransporten in Zweden vonden we soms best zwaar. Eén keer moesten we zo’n 300 meter omhoog, met onze kano op het transportkarretje dat je daarvoor mee krijgt. Maar het paadje was smal en er staken veel wortels omhoog. Achteraf bleek dat we ook wel erg snel gingen, we hadden over die stukken gerust wat langer kunnen doen. Toen we terugkwamen uit Zweden hebben we ons, zodra het kon, meteen ingeschreven om ook mee naar Noorwegen te gaan. We waren beiden echt onder de indruk van de tocht. En hoeveel keer doe je dat anders nog? Mijn vriend en ik houden ervan om actief bezig te zijn en hebben geen behoefte aan luxe. Het is juist zo mooi dat je dingen gaat meemaken die je nog nooit hebt ervaren. Dingen die we later aan onze kleinkinderen zullen vertellen, echt heel speciaal. En de band tussen mijn vriend en mij is er sterker door geworden. Dat komt doordat je op elkaar aangewezen bent en je allebei niet weet waar je aan begint. De basic dingen, een toilet bijvoorbeeld, heb je niet. Ik weet nog dat ik voor het eerst een putje groef, om zulke ervaringen moeten we nu nog steeds lachen. In een hotel heb je natuurlijk dingen waarmee je je kunt amuseren, maar hier zongen we liedjes om die storm goed door te komen. Hilarische situaties eigenlijk, maar je leert elkaar zo op een nieuwe manier kennen. Ik weet nog dat we, toen we terug waren en meteen boodschappen moesten doen, echt gefrustreerd waren. We dachten: ‘Wat is dat allemaal hier!’ en ‘Wat een lawaai!’. We hadden zo genoten van de natuur en de stilte. Ik zou het iedereen aanraden mee te gaan, zeker als je open staat voor het onverwachte. En als je even weg wilt uit onze maatschappij.” 

Je hebt alleen de kano, je rugzak en elkaar’
‘Noodles op de top van een Noorse berg’
K-JAK bereidt je voor op een meerdaagse kanotrektocht zonder gids. Je krijgt van ons een uitgebreidde paklijst en advies. 
Scandinavië kent nog echte ongerepte natuur. Het leefgebied van vele diersoorten zoals vossen, elanden, rendieren en zelfs wolven en beren.
bottom of page