top of page

Topics | Goed uitgerust

Contact

Goed uitgerust  het avontuur aangaan

Een goede nachtrust tijdens een actieve vakantie is essentieel. Om je voor te bereiden op je reis willen we je graag wat advies geven over hoe je goed uitgerust je avontuur aangaat. 

Hoewel Scandinavië over het algemeen goede zomers kent kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen, in extreme gevallen in Noorwegen tot net onder het vriespunt. Als eerste is het daarom goed om te weten dat zowel je slaapzak, je slaapkleding, je tent en je matje allemaal bijdragen aan de temperatuur die je ervaart gedurende de nacht. 

Daarnaast verschilt het heel erg per persoon hoe warm of koud je het ’s nachts hebt. Over het algemeen hebben mannen het 5 graden warmer dan vrouwen. Je doet er verstandig aan om jezelf wat marge te geven. Liever dat je het ’s nachts te warm hebt dan te koud. Door vermoeidheid kan de behoefte naar warmte toenemen. Als je het te warm hebt kun je altijd nog wat kleren uitdoen of je slaapzak wat openritsen.

SLAAPZAKKEN
 

Op de meeste slaapzakken worden drie verschillende temperaturen vermeld: 
-    comforttemperatuur vrouw (ofwel comforttemperatuur)
-    comforttemperatuur man (ofwel limiettemperatuur)
-    een extreemtemperatuur. 


Met comforttemperatuur vrouw wordt bedoeld, de temperatuur waarbij een standaard vrouw met een gewicht van 60 kg ontspannen kan slapen. De positie waar ze in ligt is languit. 
Met comforttemperatuur man wordt bedoeld, de temperatuur waarbij een standaard man met een gewicht van 80kg ontspannen kan slapen. De positie waar hij in ligt is in foetushouding. 
Met de extreemtemperatuur wordt de overlevingstemperatuur bedoeld en heeft dus niks te maken met comfort.
Voor wat extra warmte kun je nog een lakenzak aanschaffen voor in je slaapzak. De temperatuur stijgt hierdoor gemiddeld met 3 graden (dit verschilt per lakenzak).


Sommige producenten gebruiken de termen comfort- en limiettemperatuur. Met comforttemperatuur bedoelen ze dan de comforttemperatuur voor vrouwen. De term limiettemperatuur wordt gebruikt voor de comforttemperatuur man. 
 

SLAAPKLEDING
 

De temperatuur die je ervaart gedurende de nacht wordt ook beïnvloed door je kleding. Bij het vaststellen van de comfort- en limiettemperatuur van een slaapzak wordt er vanuit gegaan dat de slaper de volgende kleding draagt:
- thermisch ondergoed
- shirt met lange mouwen
- een muts


Voor wat extra warmte helpt het om warme sokken aan te trekken.

SLAAPMATTEN
 

Er zijn verschillende soorten slaapmatten, de bekendste zijn het luchtbed en de self-inflatingmatjes. Doordat self-inflatingmatjes van de binnenkant uit schuim bestaan beschermen ze je beter tegen koude ondergrond. Het schuim zorgt voor stilstaande lucht en dus isolatie.

Traditionele luchtbedden bieden geen isolatie. Er komen echter steeds meer luchtbedden die voorzien zijn van een dunne laag isolatie materiaal. Het verhoogt de isolatie iets maar nooit zo goed als bij een selfinflatingmatje. 


Voor meer isolatie zou je een extra matje van schuim gecombineerd met aluminium kunnen aanschaffen voor onder je slaapmat. Deze matjes wegen bijna niks en zijn niet duur.
 

TENTEN
 

Voor tenten geldt hoe kleiner het volume, hoe groter de opwarming zal zijn. Met hoeveel personen je in een tent slaapt is ook van belang. Meer mensen betekent meer warmte. Over het algemeen is in koude omstandigheden de temperatuur in de tent ongeveer 5 graden hoger dan daarbuiten. Slaap je echter in je eentje in een tweepersoons tent dan kan dat een graad of 2 schelen. 
Daarnaast scheelt het ook nog waar je de tent opzet. Het is beter om je tent op een beschutte plek op te zetten dan midden in de wind.

TIPS
 

  • Ga warm je slaapzak in. Warm jezelf bijvoorbeeld op aan het kampvuur met een warme mok kamille thee of doe een paar push-ups in je tent. 

  • Zorg dat je voldoende gegeten hebt.

  • Bij koude nachten, geen alcohol.

  • Twijfel je of je ‘s nachts extra kleding aan wil, stop het in je slaapzak. Wanneer je het ’s nachts nodig blijkt te hebben kun je het gemakkelijk pakken en de kleding voelt warm aan doordat je het hebt opgewarmd met je eigen lichaamswarmte. 

Vanaf dit jaar gaat K-JAK een partnerschap aan met Nomad: een outdoor-merk van Nederlandse bodem dat al sinds 1978 hoogwaardige kampeerspullen op de markt brengt met respect voor mens en natuur.
 

Alle reizigers van K-JAK krijgen 20% korting op een selectie kampeerspullen die we samen met Nomad hebben samengesteld. We hebben een onderscheid gemaakt voor benodigdheden voor Zweden (Gla forest en Blöm-Fox) en voor Noorwegen. klik op de button om de lijst met producten en omschrijvingen te zien. 

Gebruik de kortingscode KJAKSPECIAL2019 op www.nomad.nl/product-category/K-Jak/.

Of je uitrusting nu van Nomad is of van een ander merk, het belangrijkste is vooral dat je uitrusting past bij jouw persoonlijke behoefte. Zo is belangrijk dat je van jezelf weet of je een warme of een koude slaper bent.

  • Voor Zweden en Blöm-Fox adviseren we een slaapzak die minimaal een comforttemperatuur van 5 graden heeft.

  • Voor Noorwegen adviseren we een slaapzak met een comforttemperatuur tussen de 1 en -10 graden. Eventueel maak je gebruik van een lakenzak om je comforttemperatuur met gemiddeld 3 graden te verhogen. 


Ook het gewicht van je uitrusting is een persoonlijke keuze. Een kanovakantie valt onder de categorie reizen met transport. Het transportmiddel is je kano, hierdoor hoef je iets minder rekening te houden met het gewicht van je uitrusting. Dit in tegenstelling tot meerdaagse hiketochten waarbij je al je bagage op je rug draagt. Als je in de toekomst van plan bent om op hike-vakantie te gaan is het slim om nu al goed op het gewicht van je uitrusting te letten. Ook tijdens de landtransporten of wandelingen op je kanovakantie zul je daar profijt van hebben.

Succes met het samenstellen van je kampeerspullen!

254A3172.jpg
bottom of page